Varför Enköping

Vårt geografiska läge ger dig allt i ett. Stadslivet, den rogivande landsbygden och pulsen i de större städerna.

Foto: Thomas Henrikson

Livet i Enköping

Natur. Öppna vidder. Skog. Kända parker. Mälarnära. Ditt drömboende har inga väggar och inget tak. Och massor av potential. Enköpings geografiska läge ses som en av de största fördelarna med att bo, leva och verka i Enköpings kommun.

Närheten innebär för många en enklare vardag genom att det är snabbt att ta sig från en plats till en annan inom kommunen. Det ger tid över till annat.

Närheten kan också innebära möjligheten att bo i en stad eller på landsbygden men ändå ha närhet till storstad och puls i någon av de tre närliggande städerna Stockholm, Uppsala och Västerås. Vilken möjlighet närheten bidrar till är olika för olika människor men det är den största fördelen enligt invånarna i kommunen i en undersökning som genomfördes i slutet av 2017. Närhet är starkt förknippat med Enköpingsbornas identitet.

Boende på längden och bredden

I Enköping finns många olika platser att bo på. Vi är säkra att vi har något som passar dig om du uppskattar att ha naturen nära dig men gärna vill ha tillgång till puls. Här kan du bo på landet, i en mindre kransort, i staden eller vid Mälaren.

Vi lever nära naturen. Självklart på landsbygden men även i staden med vackra naturområden och kända parker runt husknuten. Om du vill ha puls finns det flera kaféer och restauranger att välja mellan eller kultur- och fritidsarrangemang att delta på. Önskar du än mer puls har du Stockholm, Uppsala och Västerås på ett behagligt avstånd. Vad mer kan man önska sig?

Enköpings kommun växer. Varje år upptäcker fler Enköping och vill flytta hit. Det byggs många nya bostäder på olika platser i kommunen och nya stadsdelar kommer till inne i Enköping stad. Var det byggs bostäder kan du se och läsa mer om på Enköping växer.

Vi har hittat ditt drömboende

Öppen planlösning, 1 323,82 km², sjöglimt, kvällssol och goda grannar.

Välkommen till Enköping – Sveriges närmaste stad

Foto på två barn som håller om varandra framför ett rapsfält.

Foto: Scandinav bildbyrå

Näringsliv och utveckling

Enköping är en av Sveriges snabbast växande kommuner. Inom 60 minuters restid från Enköping arbetar och lever tre miljoner människor. Inom 45 minuter reser du till Stockholm, Eskilstuna, Uppsala och Västerås.

Enköping ligger mitt i tillväxtregionen Stockholm-Mälardalen. Företagen i kommunen gynnas av den starka tillväxten i regionen och många företag vill etablera sig i Enköping. Närheten till kompetens och bra transportvägar, E18 och riksvägarna 55 samt 70 möts här är några saker som lockar. Prognoserna visar en fortsatt stark tillväxt av befolkningen i kommunen.

Den uppleva geografiska närheten befäster vår slogan Enköping – Sveriges närmaste stad. Som är baserad på de fysiska avstånden.

I Enköpings kommun präglas företagsklimatet av närheten mellan människor. Med det menas att enköpingsföretagen gillar att göra affärer och utveckla sitt företag genom relationer. Med effektiva möten mellan tjänstemän och företag underlättar vi för företag som vill etablera sig i Enköping. Vi utvecklar Enköping tillsammans med er.

Fördelaktigt geografiskt läge

För näringslivet i Enköpings kommun innebär den geografiska närheten tillgång till en stor del av Sveriges befolkning inom en timmes avstånd. Företagen kan enkelt ta sig till sina kunder oavsett vilket väderstreck de än befinner sig i Mälardalen. Kunderna kan också enkelt ta sig till företagen inom kommunen för att köpa produkter eller tjänster. Det finns också god tillgång på kompetens tack vara det fördelaktiga geografiska läget.

Foto på en kille i byggmiljö som skruvar på en bänk.

Foto: Per Groth

Kultur och nöjen

Enköping stad är en av Sveriges äldsta städer med en dokumenterad historia som sträcker sig tillbaka till 900-talet. Men Enköpings kommun har varit bebott av människor ända sedan stenålderstid för mer än 6 000 år sedan. Här finns en historisk obruten kedja från stenåldern fram till idag och mycket att beskåda. Enköping har historiskt varit en viktig handelsplats och köpstad tack vare det geografiska läget.

I Enköping stad är det är lätt att ta sig från en plats till en annan. Det finns ett stort torg och i centrum finns det många småbutiker, kaféer och restauranger. Utanför stadskärnan, nära E18, finns det även en handelsplats.

Närproducerad mat

På Enköpings landsbygd finns det ett aktivt jordbruk som förser en stor del av Sveriges befolkning med spannmål. Det finns också många gårdar som säljer närproducerade produkter på gården. Fördelen är att du träffar de som producerar maten när du handlar.

Det finns också många gårdsbutiker och kaféer att besöka. Några av dem har blivit prisade för sina produkter. I kommunen finns det aktiva föreningar som arrangerar många lokala arrangemang för boende i närområdet men också besökare.

Foto på Hamncafeéts uteservering i Enköpings hamn.

Foto: Thomas Henrikson