Om Enköping parker

Enköpings parker erbjuder flera hundra varianter av perenner, lökar och prydnadsgräs.

Parkerna varierar med olika teman och växtlighet. Enköping är mest känd för Drömparken, men också för exotiska träd, fickparker och vackra perennplanteringar. Fickparker är små parker, som krypin mitt inne i staden.

Det finns cirka 20 parker i centrala Enköping - alla med olika karaktär.

Karta över alla parker

I kommunens digitala karta kan du se var alla parker i Enköping finns.

Växtförteckningar för parker

Växtförteckningar för parkerna finns att köpa på turistinformationen till en kostnad på 10 kronor. Det går även att få gratis via e-post. Adress, öppettider och kontaktuppgifter finns på turistinformationens webbplats.

Foto på Drömparken.

Foto: Elisabet Lind

Bästa tiden att besöka Enköpings parker

Alla årstider har sin charm! Om våren blommar magnolia och bergskörsbär med underbara färgnyanser i vitt och rosa. Samtidigt pågår floret av tulpaner, narcisser och andra lökväxter.

Under juli, augusti och september är tiden inne för alla högvuxna prunkande perenner att ta över föreställningen. Blomning i regnbågens alla färger avlöser varandra under hela perioden.

På hösten sprakar det av färger bland buskar och träd.

Om vintern står vinterståndare från vissnade perenner och gräs kvar i planteringarna och kalla dagar glittrar rimfrosten som diamanter.

Stor variation på växter och planteringsytor

Enköpings parker erbjuder flera hundra varianter av perenner, lökar och prydnadsgräs. Vi använder dem generöst i stora planteringsytor. Tillsammans med träd och buskar ger de dig upplevelser av färger, former och förändring.

Du kan vandra från den ena parken till den andra. En del är små fickparker, andra är större parker för lek och picknick. Kronan på verket är Drömparken med över 200 olika perennaväxter. Även i rondeller och på gator och torg använder vi högvuxna och frodiga växter. Det gör att hela stan känns inbäddad i grönska.

Stefan Mattsson påbörjade resan

Enköping har hamnat i framkant som trädgårdsstad tack vare Stefan Mattsson, som anställdes som stadsträdgårdsmästare i början av 1980-talet. Det visade sig vara en sällsynt lyckad rekrytering! Då såg Enköping ut som de flesta svenska småstäder, med ordinära parkmiljöer och planteringar med ettåriga sommarblommor. Stefan inledde tillsammans med sin personal ett långsiktigt förändringsarbete med träd och perenner i fokus. Stora fält av marktäckande perenner skapade helt nya trädgårdsmiljöer, medan träd planterades för att binda samman och ge ombonad atmosfär.

Fickparker - nyskapande trädgårdsrum

Fickparkerna var en annan innovation. Små, ofta outnyttjade, markplättar gjordes om till intima och nyskapande trädgårdsrum som tar tillvara platsens karaktär. Idag kan vi skörda frukterna av förändrings- och utvecklingsarbetet som inleddes för mer än trettio år sedan. I Enköping finns ett tjugotal parker av mycket varierande slag, som fungerar som besökarnas vardagsrum med möjligheter till lek och picknick, stillhet och motion.

De gröna miljöerna ger inspiration och kunskap till besökarna. Flera handelsträdgårdar i närområdet har specialiserat sig på Enköpingsperenner så du har också goda möjligheter att ta med dig en bit av Enköpings blomsterprakt hem. Den nuvarande stadsträdgårdsmästaren med personal fortsätter förändra och utveckla parkerna med oförminskad kraft och energi. Parkerna blir bara bättre och bättre.

Enköping har en stolt historia som parkernas stad med många vackra parker både i staden och i tätorterna. Parkerna varierar med olika teman och växtlighet. Enköping är mest känd för Drömparken, men också för exotiska träd, fickparker och vackra perennplanteringar. Fickparker är små parker, som krypin mitt inne i staden.

I blickfånget - Drömparken

Enköpings mest kända park, Drömparken är skapad av holländaren Piet Oudolf. Den har fått sitt namn av att den innehåller Oudolfs favoritplantor, hans drömplantor. Oudolf fick uppdraget att rita parken av Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson och den invigdes 1996. Parkens perenner är sammansatta för att efterlikna naturen. De är planterade i stora, täta och oregelbundna sjok för att förstärka känslan av att vara nära naturen.

Bild på blommor i Drömparken.

Foto: Enköpings kommun

Parken kännetecknas också av kraftfulla former och starka kontraster. Formerna finns tydligt i de höga cylinderformade bokhäckarna och höga perenner ger finstämnda mönster, rytmer och färger. Perennernas variation under säsongen är ett av parkens kännetecken, men också lökväxter i olika former skapar karaktär innan perennerna har tagit över. Även efter blomningen behåller parken sin skönhet med fröställningar och vissnande växtdelar.

Foto på Drömparken.

Foto: Elisabeth Lind

Swedish Gardens

Enköpings parker är medlem i föreningen för Sveriges främsta parker och besöksträdgårdar - Swedish Gardens. Föreningen arbetar för att stärka parkernas roll som inspirations- och kunskapskällor, möjliggöra erfarenhetsutbyte, utveckla det gröna kulturarvet samt profilera Sveriges parker och trädgårdar som besöksdestinationer.

Besök och läs mer på webbplatsen för Swedish Gardens

Hitta din favoritpark

Det finns mer än 20 olika parker att upptäcka. Vilken blir din favorit?

Läs mer om hur du hittar de olika parkerna i Enköping

Se alla parker i Enköping på besökskartan