Grillby

Grillby är en gammal ort, från början en by, sedan ett järnvägs­samhälle till idag ett större samhälle.

Ett måste för dig som gillar gamla ting

Landskapet består av storskaliga jordbruksmarker och betesmarker, men även skogsområden. I östra delarna gränsar Mälaren. Grillbybygden är rik på hällristningar och fornminnesrika områden. Här finns de medeltida kyrkorna Villberga, Löt och Hacksta.

Vid Mälaren ligger godset Fånö, en av kommunens äldsta historiska platser med anor från 1200-talet. Här föddes Axel Oxenststierna år 1583. Idag är godset privatbostad och inte tillgängligt för besökare. Däremot kan du promenera i parken och även besöka den bokskog som finns alldeles intill.

I Grillby ligger Anna Lindhs park. Den har fått sitt namn efter utrikesministern som under sin uppväxt bodde i Hacksta utanför Grillby.

I och runt Grillby finns flera loppis-och secondhandbutiker. Ett mecka för den som är intresserad av gamla ting.

Visste du att?

Smeden Johan Wiktor Björlind arbetade med att underhålla järnvägens ånglok. För att inte behöva släpa med sig en stor verktygslåda varje gång konstruerade han en ställbar tång flera år innan JP Johansson som idag betraktas som skiftnyckelns uppfinnare.

I mitten av 40-talet undersöktes Villbergaslätten som en möjlig flygplats som komplement till Brommafältet. Valet föll dock på Arlanda, vilket vi idag kanske ska vara glada för.