Tips inför Brexit

Publicerad 2019-12-04

Brexit debatten är fortsatt pågående, EU har gett Storbritannien en ytterligare förlängning av Brexit till den 31 januari 2020.

Före detta kommer kommer det brittiska parlamentet lösas upp och nyval kommer hållas i december, ett besked som röstades igenom i det brittiska parlamentet så sent som i slutet på oktober. När och om Storbritannien träder ut kommer de bli klassade som ett tredjeland. Vid en ”hård” Brexit (utan avtal) kommer de gällande handelsreglerna mellan EU (alltså Sverige) och Storbritannien vara de som tillämpas inom Världshandelsorganisationen (WTO), och detta direkt efter utträdesdatumet. Vid en ”mjuk” Brexit (med utträdesavtal) kommer nuvarande handelsregler gälla i 2 år fr.o.m. utträdesdatumet, vilket ger lite tid för att förbereda inför de nya handelsreglerna som skulle komma att gälla efteråt.

I vilket fall är det klokt att för dig som företagare som handlar med Storbritannien att förbereda dig, detta då både tullavgifter och importmoms blir verklighet vid en hård Brexit. Det kan exempelvis vara bra att t.ex. skaffa ett EORI-nummer, kolla hur en tulldeklaration ser ut, m.m.

Undrar du vilka avgifter som kommer kunna påverka din handel och ditt företag så kan du kontakta oss, men även besöka dessa länkande sidor som informerar dig om hur du bäst kan förbereda dig inför Brexit:

Följ vår RSS-feed