Snart kommer Smiley till vår kommun

Publicerad 2018-04-16

I maj planerar vi att införa Smiley – dekalen som på ett enkelt sätt visar konsumenten matställen med utmärkt hantering av livsmedel och bra hygien. 

Smiley är ett premieringssystem för livsmedels­verksamheter, men främst är det till för konsumenten. Med Smiley kan du på ett enkelt sätt visa dina kunder att din livsmedelsverksamhet har fått bedömningen utmärkt vid den senaste livsmedelskontrollen.

Alla verksamheter som serverar, säljer eller släpper ut livsmedel på marknaden och som uppfyller kriterierna för erfarenhetsklass A enligt Livsmedelsverkets erfarenhetssystem erbjuds att vara med i Smiley. Det är frivilligt att vara med och det kostar ingenting.

Läs mer om Smiley på enkoping.se/smileyforetag

En motivation som skapar publicitet

– Vår förhoppning är att Smiley ska fungera som motivation för livsmedelsverksamheterna att förbättra och behålla en utmärkt hantering av livsmedel och en bra hygien, säger Alisa Musić som är enhetschef på kommunens miljöavdelning.

Smiley används redan i kommunerna Alingsås, Halmstad, Helsingborg, Hässleholm och Trelleborg.

– För verksamheten skapar Smiley god publicitet mot konsumenterna. För oss som tillsynsmyndighet skapar Smiley samsyn och gemensamma rutiner i samarbete med andra kommuner som också använder systemet, säger Alisa Musić.

© Enköpings kommun