Kommunen klättrar på rankning om företagsklimat

Publicerad 2017-09-26

I dag presenterades resultatet från Svenskt Näringslivs rankning om kommunernas företagsklimat. Enköping klättrar tio placeringar från förra året och placerar sig på plats 78.

– Vi är på rätt väg men såklart inte nöjda. Det gäller att hålla i det goda arbete som alla våra medarbetare gör, säger Cissi Lööv, näringslivschef på Enköpings kommun.

– Uthållighet och bra kommunikation är våra framgångsnycklar. Den ökade servicen till företagen som utvecklats det gångna året har fått mycket goda omdömen av företagare och invånare. Jag tänker på bland annat dukat bord samt öppet hus och seminarier kopplat till bygg- och miljöfrågor, säger Cissi Lööv.

Enköpings placering gör att kommunen hamnar på en andra plats i Uppsala län efter Knivsta kommun.

Finanskommunalrådet Helena Proos (S) är stolt över arbetet;

– Jag är mycket glad att det arbete vi gör tillsammans med företagarna ger resultat och att vi klättrar även i år. Men det allra viktigaste är att företagen känner att de kan och vill utveckla sin verksamhet i vår kommun och att kommunen är en viktig medspelare för att det ska bli verklighet. Att vi gör det tillsammans är vår styrka, säger hon.

Rankning
Uppsala Län

(placering i hela Sverige inom parentes)

  1. Knivsta (47)
  2. Enköping (78)
  3. Tierp (110)
  4. Heby (133)
  5. Håbo (187)
  6. Norrtälje (212)
  7. Uppsala (213)
  8. Älvkarleby (246)
  9. Östhammar (256)

Källa: Svenskt Näringsliv, foretagsklimat.se

Bäst företagsklimat i Sverige har Solna som toppar listan för tionde året i rad. På plats två och tre i rankningen placerade sig Sollentuna och Nacka.

Läs mer om rankningen och se resultatet för Enköpings kommun

Läs Svenskt näringslivs artikel: Var i Uppsalaregionen är det bäst att driva företag?

Om Svenskt Näringslivs rankning

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Den ska visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankningen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt.

Svenskt Näringslivs rankning av kommunernas företagsklimat baseras främst på de betyg som 31 300 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat. I Uppsalaregionen är det 1 052 företagare som svarat på enkäten.

Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens. Statistisk från SCB (Statistiska centralbyrån) och UC (Sveriges största kreditupplysningsföretag) påverkar också rankningen.

Vid frågor, kontakta:

Cissi Lööv, näringslivschef
0171-62 51 53, cissi.loov@enkoping.se

Cissi Lööv, näringslivschef Enköpings kommun

Cissi Lööv, näringslivschef Enköpings kommun