Bättre företagsklimat i Enköping – näst bäst i länet

Publicerad 2017-05-22

Enköpings kommun höjer sitt betyg i Svenskt Näringslivs mätning över företagsklimatet i kommunen.

Ett betyg på 3 är godtagbart och 4 är bra. Enköping med ett betyg på 3,5 är alltså på rätt väg, och ligger på delad andra plats i Uppsala län tillsammans med Tierp och Heby, strax efter Knivsta som har 3,6 i betyg.

– Det positiva är att alla delvärden utom två har betyg som är minst godtagbara. Upphandling går åt rätt håll, och betyget för tele- och IT-nät samt tillämpning av lagar och regler har också stigit, säger näringslivschefen Cissi Lööv.

Företag i storleksklassen 26–50 anställda ger ett samlat betyg på 4,5 som innebär att det hamnar mellan bedömningen bra och mycket bra.

– Det är en positiv signal från de lite större företagen i kommunen. Det gläder mig, säger Cissi Lööv.

– Det känns också kul att informationen till företagen är bättre än riksgenomsnittet, det gäller även företagens egna initiativ och medias attityd till företagen.

Kommunen har jobbat hårt med att förbättra dialogen, servicen och attityden gentemot företagare.

– Vi ser resultatet i år som en vändning. Företagen vi pratar med säger att vi är på rätt väg och att det vi åstadkommit under 2016 och 2017 är bra. Vi räknar med att vårt arbete kommer visa sig än mer i nästa års mätning, säger Cissi Lööv.

Se hela rapporten om företagsklimatet i Enköping

Fakta om undersökningen

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en stor enkätundersökning av kommunernas företagsklimat. I år svarade 31 000 företagare på enkäten om företagsklimatet i sin kommun. Enkäten genomfördes januari–april 2017.

Undersökningen och resultaten

Den 26 september släpps årets rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den bygger på resultatet av enkätundersökningen och officiell statistik.