Infor­mation om corona­viruset

Senast uppdaterad: 29 juni 2022, klockan 10.55

Vi följer händelseutvecklingen och har kontakt med ansvariga myndigheter. Här samlar vi information om rekommendationer, vaccination och eventuella anpassningar i våra verksamheter.

Senaste uppdatering­arna

Vaccination mot covid-19

Vaccinationerna mot covid-19 pågår i Uppsala län. Det är Region Uppsala som är ansvarig för att vaccinationerna genomförs.

Resor till och från vaccination 

På UL:s webbplats hittar du information om resor till och från vaccination av covid-19.

Råd, rekommenda­tioner och beslut

Nedanför finner du vilka råd, rekommendationer och beslut som gäller för dig i Uppsala län och nationellt. För mer information om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet läs mer på ansvariga myndigheters webbplatser.

Information från säkra källor

Här hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Ansvariga myndigheters webbplatser

Åtgärder inom kommunens verksamheter

Förskola och skola

Enköpings kommunala förskolor och skolor följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. När de flesta restriktioner i samhället lyftes den 9 februari följde skolverksamheterna i Enköpings kommun med. En stegvis återgång mot vardagen ska nu göras, för att balansera den fortsatt stora smittspridningen och sjukfrånvaron.

Nu krävs det inte längre någon testning vid sjukdomssymtom. Från och med den 1 april klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det enda som fortfarande gäller i våra verksamheter är följande:

  • Stanna hemma vid sjukdomssymtom som kan vara coronaviruset och undvik att träffa andra.
  • Om du är vuxen och ovaccinerad bör du undvika trängsel och folksamlingar.

Fortsätt att vaccinera dig om du är över 12 år, eftersom vaccin skyddar bra mot svår sjukdom och död.

Vård och omsorg

De flesta coronarestriktionerna har avvecklats i samhället. I vård- och omsorgsverksamheterna fortsätter vissa smittförebyggande åtgärder att gälla. I takt med att smittspridningen minskar i Uppsala län sker förändringar i vårdens skyddsåtgärder. Vi följer alltid myndigheternas rekommendationer.

Det här gäller när du vill besöka ett boende inom vård och omsorg

Fortsätt att tänka på god handhygien, hosta och nys i armvecket, håll ett omtänksamt avstånd och stanna hemma om du har symtom av smittsam sjukdom. Använd gärna handspriten som står i entrén när du kommer.

Uppstår utbrott av corona, magsjuka eller annan smittsam sjukdom följer vi Vårdhygien på Akademiska sjukhusets rutiner.

Näringsliv och företagare

På regeringskansliets webb­plats finns information till dig som företagare om åtgärder som regeringen gör för att mildra pandemins konsekvenser för jobb och företag i Sverige.

Har du frågor?

Kontakta vår näringslivs­avdelning.

Telefon: 0171-62 80 80

E-post: naringsliv@enkoping.se

Other languages

Information about the coronavirus can be found on krisinformation.se and folkhalsomyndigheten.se, in amharic, arabic, dari, english, farsi, finish, french, chinese, kurmanji lulesamiska, meänkieli, davvisámegiela, pashto, polish, roman arli, romani lovari, russian, somali, sorani, spanish, sydsamiska, thai, tigrinya, turkish, german. To translate our web pages, you can use the translate button at the top of the page.

Vaccination against covid-19

Tillgänglig information

Myndigheten för delaktighet har samlat länkar till information om sjukdomen covid-19 och coronaviruset i tillgängliga format. 

Lättläst

Teckenspråk