Egenkontroll innebär att du ska planera och kontrollera din hygienverksamhet så att det inte uppstår några olägenheter för människors hälsa och miljön.
Olägenheter som kan vara aktuella i en hygienverksamhet är till exempel infektioner vid penetrering av hud och allergier av tatueringsfärger.
Med hjälp av egenkontroll kan du upptäcka risker med din verksamhet innan de orsakar problem. På så sätt kan du ge dina kunder en trygg och säker behandling. Med egenkontroll förebygger du att dina kunder blir sjuka och att din verksamhet påverkar miljön negativt.
Hygieniska verksamheter med risk för blodsmitta är anmälningspliktiga. Det betyder att du måste göra en skriftlig
anmälan till kommunens miljöavdelning. Anmälan måste du göra senast sex veckor innan du planerar att starta verksamheten.
Exempel på anmälningspliktiga hygienverksamheter är tatuering, mikropigmentering, piercing och fotvård.
För amälningspliktiga verksamheter gäller förutom miljöbalkens krav på egenkontroll även förordning om verksamhetsutövares egenkontroll (1998:901).
Som verksamhetsutövare är du skyldig att känna till vilka lagar och regler som gäller för din verksamhet. Alla inom verksamheten ska ha kunskap om egenkontrollen. Att ha bra egenkontroll med tydliga rutiner och dokumentation gör det lättare för dig att visa hur du arbetar för att uppfylla kraven inom miljöbalkens område.
Enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll (1998:901) ska du ha följande i din egenkontroll och det ska vara skriftligt dokumenterat:
Den ska finnas en tydlig och nedskriven fördelning av ansvaret inom verksamheten. Om du som är verksamhetsansvarig fördelar något av ansvaret till personalen ska det finnas tydligt dokumenterat vem som är ansvarig.
Det är även viktigt att det är tydligt avgränsat vad som är verksamhetsutövarens ansvar och vad som är fastighetsägarens. Observera att det ändå alltid är du som verksamhetsutövare som ansvarar för att lokalerna är anpassade till din verksamhet.
Det ska finnas skriftliga rutiner för att kontrollera att du håller verksamhetens utrustning i bra skick. Det kan till exempel vara rutiner för kontroll av steriliseringsutrustning.
Du ska regelbundet undersöka och bedöma riskerna som finns i din verksamhet. Resultatet från undersökningarna och bedömningarna ska finnas dokumenterade. Till exempel ska du ta fram ett formulär där kunder inför behandlingen fyller i en hälsodeklaration. I en riskbedömning kan det till exempel ingå att följa upp om kunder drabbas av infektioner.
Det ska finnas en förteckning över de kemiska produkterna som du använder i din verksamhet som kan innebära en risk för människors hälsa eller miljön. Det till exempel vara städprodukter, desinficeringsmedel eller tatueringsfärger.
Förteckningen ska innehålla följande uppgifter: